Thursday, October 8, 2009

Keracunan makanan.


Malam smalam n ari ni pon aq maseh saket prot agy.
so, paper 3 kimia aq x amek gk la.heee
ingt kn na amek paper 3 je ann.
tp cirit birit melarat sampai ary ni.
siyes berat aq tros drop 4 kilo. leper je perot akibat cirit birit tuh. huhu
semalam muntah-muntah. lg parah kot.
tak g doktor pn coz takoot ar.
telan pil chi-kit teck aun je.
pastu ibu kerik belakang aq pakai duet syiling 50 cen & pakai minyak mustajab
angin banyak wehh, merah gile kesan kerikkan 2.
sendawe pun rase muntah je. x sedap langsung.
btw, maybe akan pulih semula . diharapkan tak la melarat sangat penyakit nih.
AMEN.
__________________________________________________________
Rupanya tanpa kita sedari, dalam makanan yang kita makan sehari-hari, kita tak boleh asal makan je. Inilah penyebab terjadinya berbagai penyakit antara lain penyakit kencing manis, lumpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain-lain penyakit.

Apabila anda telah mengetahui ilmu ini,tolonglah ajarkan kepada yang lainnya.Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah Mahmood mengungkapkan, Rasullulah takpernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai menjaga makanannya sehari-hari. InsyaAllah kalau anda ikut diet Rasullullah ini, anda takkan menderita sakit perut ataupun keracunan makanan.


  • Jangan makan SUSU bersama DAGING
  • Jangan makan DAGING bersama IKAN
  • Jangan makan IKAN bersama SUSU
  • Jangan makan AYAM bersama SUSU
  • Jangan makan IKAN bersama TELUR
  • Jangan makan IKAN bersama DAUN SALAD
  • Jangan makan SUSU bersama CUKA
  • Jangan makan BUAH bersama SUSU (Contoh : KOKTEL)


CARA MAKAN


1. Jangan makan buah setelah makan nasi, sebaliknya makanlah buah terlebih dahulu, baru makan nasi.2. Tidur 1 jam setelah makan tengah hari.

3. Jangan sesekali tinggal makan malam. Barang siapa yg tinggal makan malam dia akan dimakan usia dan kolesterol dalam badan akan berganda. Nampak memang sulit tapi kalau tak percaya cubalah.....Kesannya tidak dalam jangka pendek.... Kesannya akan nampak bila kita sudah tua nanti.4. Dalam Al-Quran juga melarang kita makan makanan darat bercampur dengan makanan laut. Nabi pernah mencegah kita makan ikan bersama susu, kerana akan cepat mendapat penyakit. Ini terbukti oleh ilmuwanyang menemukan bahawa dalam daging ayam mengandung ion+ sedangkan dalam ikan mengandung ion-, jika dalam makanan kita ayam bercampur dengan ikan maka akan terjadi reaksi biokimia yang akan dapat merosakkan usus kita.


5. Al-Quran Juga mengajarkan kita menjaga kesehatan spt membuat amalan antara lain:i. Mandi Pagi sebelum subuh, sekurang kurangnya sejam sebelum matahari terbit. Air sejuk yang meresap kedalam badan dapat mengurangi penimbunan lemak. Kita boleh saksikan orang yang mandi pagi kebanyakan badan tak gemuk.ii. Rasulullah mengamalkan minum segelas air sejuk (bukan air ais) setiap pagi. Mujarabnya Insya Allah jauh dari penyakit (susah mendapat sakit).


iii. Waktu sembahyang subuh disunatkan kita bertafakur (yaitu sujud sekurang kurangnya semenit setelah membaca doa).Kita akan terhindar dari sakit kepala atau migrain. Ini terbukti oleh para ilmuwan yangmembuat kajian kenapa dalam sehari perlu kita sujud. Ahli-ahli sains telah menemui beberapa milimeter ruang udara dalam saluran darah di kepala yg tidak dipenuhi darah. Dengan bersujud maka darah akan mengalir ke ruang tersebut.iv. Nabi juga mengajar kita makan dengan tangan dan bila habis hendaklah menjilat jari.5. Begitu juga ahli saintis telah menemukan bahwa enzyme banyak terkandung di celah jari jari, iaitu10 kali ganda terdapat dalam air liur. (enzyme sejenis alat percerna makanan).


Sabda nabi : "Ilmu itu milik Allah, barang siapa menyebarkan ilmu demi kebaikan insyaAllah Allah akan menggandakan 10 kali kepadanya"